Menu
01 /5

New England Conservatory - Student Life and Performance Center

Boston, MA

Creating an Identity

The New England Conservatory, located in Boston, MA, honored its 150th anniversary in 2017 with the opening of the Student Life and Performance Center, a building that needed to provide practice spaces, performance facilities, and student housing all under one roof. It was important that this new building – the first for the Conservatory in 60 years – have a unique identity and express architectural creativity and innovation.   

“The New England Conservatory wanted a unique identity and more creative expression for their new campus center,” said Steve Gerrard, AIA, LEED GA, and Principal, Ann Beha Architects. “The façade composition reflects the Conservatory’s own ambitions: creative, contemporary exploration combining tradition and innovation.”

The Student Life and Performance Center holds more than 250 residential units, in addition to orchestra and jazz rehearsal rooms, a black box opera workshop, the New England Conservatory library, 250 student rooms, a dining commons, and spaces for collaboration and gathering.

Solution

The building’s façade was designed to convey the Conservatory’s commitment to both contemporary thought and tradition. This was achieved with a terra cotta rainscreen, staggered windows, and a 40-foot tall perforated metal screen, which acts as a curtain, allowing for glimpses of the performance spaces and the activity within.

The design team, a collaborative effort between Ann Beha and Gensler, specified CENTRIA’s EcoScreen perforated metal panels in a dynamic Cascade profile to help distinguish the curved form of the exterior performance screen from the rest of the building. Visually, it adds a shimmering, veil-like element to the structure.  These panels are constructed through a unique fabrication process that utilizes 20 gauge stainless steel and 0.040" painted aluminum. The result is a 10 - 40 percent open area that provides an airy aesthetic and controls light and air movement, while elegantly blending industrial and other applications with their surroundings. 

In this application, EcoScreen enables the performance screen to also be functional, as it helps minimize street noise coming into the structure, and allows light to filter into the orchestra rehearsal space. At the penthouse level, additional EcoScreen panels were used to conceal some of the building’s mechanical equipment.

“The CENTRIA EcoScreen panels help distinguish the curved form of the performance screen, creating a shimmering veil expression,” explained Gerrard, “The screen diffuses street noise, and filters southern light into the orchestra rehearsal space. The Cascade profile made for unique vertical texture that catches light in dramatic ways.”

CENTRIA Versawall insulated, lightweight metal panels also clad the building where it faces an inner alley, creating long, sleek lines and providing superior thermal and moisture protection against the elements.

“The modular aspect of CENTRIA’s products made the system easy to panelize and install on large surfaces,” Gerrard said. 

Success

The Student Life and Performance Center is in the process of finalizing its LEED Silver certification. This project marked the fourth team effort between Ann Beha Architects and Gensler. The general contractor was AECOM Tishman, and the installer was Sunrise Erectors.

Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Artboard Copy 15
Market Segment
Education (Higher)
Architect Name
Ann Beha Architects
Gensler
Dealer
Sunrise Erectors
Installer
Sunrise Erectors
Contractor
AECOM Tishman
LEED Certification
Certified Silver